warning
Maradjon belépve
Elfelejtett jelszó
FiókomSzótáraimTermékaktiválás
Kijelentkezés

Past perfect, avagy a befejezett múlt idő a gyakorlatban

2021. 12. 12.

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

Az angol és a magyar múlt idő között első ránézésre csak különbségeket találunk. Míg az angol négyet is használ belőlük, a magyar „csak” egyet; az angol nyelv különválasztja a folyamatos igeidőket, a magyar nem. Ám ez csak a látszat: ha jobban megnézzük az angol múlt időket, könnyedén megtalálhatjuk bennük a logikát – sőt, még a kapcsolódási pontokat is a magyar igeidőkhöz!

Cikkünkben az angol múlt idők rövid áttekintése után bevezetünk a past perfect rejtelmeibe – tudd meg, hogyan sajátíthatod el a legkönnyebben!

Angol múlt idők: a legfőbb jellemzők

  1. A past simple-lel (egyszerű múlttal) bemutathatunk egy már befejezett, lezajlott történést vagy eseményt – valamint felállíthatunk egy múltbéli eseménysorrendet is.
    Pl.: The lesson finished at 10.30. – Az óra 10.30-kor fejeződött be.
    I got up at 8 o’clock in the morning, had breakfast, packed in some sandwiches and went to the bus. – Reggel 8 órakor keltem, megreggeliztem, csomagoltam néhány szendvicset, és elindultam a buszhoz.
  2. A past continuoust (folyamatos múltat) ezzel szemben csak akkor használjuk, ha az a bizonyos esemény, amelyről beszélünk a múltban, hosszabb időn át tartott, esetleg ismétlődött, illetve abban az esetben is, ha egy állapotra utalunk. Szinte mindig közlésünk tárgya a viszonyítási alap (vagy egy konkrét időszak történései, vagy egy másik eset).
    Pl.: I was running in the woods for hours. – Órákig futottam az erdőben.
  3. A past perfect continuous (folyamatos befejezett múlt) a folyamatos befejezett jelenhez hasonlít – a különbség köztük mindössze annyi, hogy amit mesélünk, az nem a jelenben, hanem régebben, a múltban történt meg.
    Pl.: I had been reading a book when she came home. – Éppen egy könyvet olvastam, amikor hazaért.
  4. És ezen a ponton meg is érkezünk cikkünk központi igeidejéhez, a past perfecthez. Miért lesz könnyű megjegyezned, mik a jellegzetességei és miben tér el más igeidőktől (például a past perfect continuoustól)? Mindezt az alábbiakban megtudhatod!

Minden, amit tudnod kell a past perfectről

A past perfect szabályai és általános jellemzői

1. Kezdésnek egy biztató tény:

ez az igeidő jegyezhető meg a legkönnyebben. Hogy miért? Mivel rendkívül kevés az olyan helyzet, amelyben használnunk kell. A mondatok, amelyekben előkerülhet, alapvetően egy past simple-ben megtörtént eseményből indulnak ki. Tehát: a past perfectet akkor alkalmazzuk, ha időben visszafelé haladva meséljük el a történéseket – azaz pontosan ellenkező lesz a sorrend, mint a past simple esetében.

Pl.:
At 10 o’clock (1) in the morning there was a car accident on the main road. The ambulance arrived at 10.30 (2), and a bit later, at 11 o’clock (3) the police also came to the spot. (past simple) – Reggel 10 órakor történt egy autóbaleset a főúton. A mentők 10.30-ra érkeztek meg, kicsivel később pedig a rendőrség is kiszállt a helyszínre.

I didn’t go to the party because I had catched a flu the previous day. (past perfect) – Nem mentem el a buliba (2), mert előző nap (1) influenzás lettem.

2. Ebben tér el a present perfecttől

Ha megnézed a fenti példamondatokat, Benned is felmerülhet a kérdés: mégis miben másabb a past perfect, mint a present perfect? Hiszen mindkét igeidő lényege, hogy egy bizonyos múltbéli történésnek milyen hatása volt egy későbbire.

Van azonban egy lényeges különbség a két igeidő között: a past perfectnek még a múltban lett eredménye, míg a present perfectnek csak a jelenben.
Pl.: I am not sleepy yet. I have already slept 2 hours this afternoon. (present perfect) – Most még nem vagyok álmos. 2 órát aludtam délután.

I was not sleepy. I had already slept 2 hours that afternoon. – Nem voltam még álmos akkor. Aznap már 2 órát aludtam délután.

3. Így használd! – A past perfect igeidő képzése

  • a. Általánosan, kijelentő mondatnál: a személyes névmás + a had segédige mellett az ige harmadik alakját kell használnunk.
    Pl.: By the time I arrived home, she had finished her homework. – Mire hazaértem, befejezte a leckeírást.
  • b. Tagadó mondat esetében mindössze a „not” tagadószó ékelődik a mondatba:
    Pl. I had not finished all my tasks in the office when the phone rang. – Még nem fejeztem be minden feladatomat az irodában, amikor csörgött a telefon.
  • c. Kérdő mondatnál pedig a szórend válik fordítottá:
    Pl.: Had we had a good time together this weekend, hadn’t we? – Jól szórakoztunk együtt a hétvégén, ugye?

Időhatározói

Mindössze három olyan időhatározó van, amely csak a past perfectre jellemző: a by, a by the time és a before. A többit – already, yet, so far, just, never, after, since, …time, for – a present perfecttől „veszi kölcsön”.

Pl.: I had never tasted minestrone before I travelled to Italy. – Sosem kóstoltam a minestronét azelőtt, hogy elutaztam volna Olaszországba.

I had bought the tickets for the concert after we had booked the hotel rooms. – A koncertjegyeket azután vettem meg, hogy lefoglaltuk a hotelszobákat.

Összefoglalva az eddigieket, a past perfectet három esetben használhatjuk: ha egy múlt idejű cselekvés hamarabb kezdődött egy bizonyos, szintén múlt idejű időpontnál, és

  1. pont akkor ért véget
    Pl.: When we had seen each other again, first I didn’t even hear his greeting. – Amikor újra láttuk egymást, először nem is hallottam az üdvözlését.
  1. akkor még éppen zajlott
    Pl. I had lived there since I finished the uni. – Azóta éltem ott, hogy befejeztem az egyetemet.
  2. vagy valamivel hamarabb fejeződött be.
    He had worked as a trucker when he met her. A few months later they got engaged, and later they moved to the USA. – Kamionosként dolgozott, amikor találkoztak. Néhány hónappal később eljegyezték egymást, és az USA-ba költöztek.

3+1 tipp a past perfect tanulásához és az angol nyelv egyszerűbb elsajátításához

1. Rendszerezd és fixáld az alapokat!

Ahhoz, hogy teljes egészében átlásd a past perfectet és az angol múlt igeidőit (vagy úgy általában az angol igeidőket), elengedhetetlen az alapvető igeidők alapos ismerete. Ha kell, akár készíts magadnak egy táblázatot, amelyben röviden leírod az egyes igeidők jellemzőit, saját példákat hozol stb. A lényeg, hogy a Te fejedben, a Te logikád szerint összeálljon a kép, hogy melyik igeidőt hogyan kell használni.

2. Tudd, milyen a tanulási stílusod!

Persze az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem vagy vizuális típus: sőt, a legjobban akkor érted meg az anyagot, ha bent ülsz egy nyelvórán, ahol elmagyarázzák neked, esetleg egy tanulótársaddal gyakorlod a párbeszédeket, vagy épp futás közben szeretsz angol hanganyagokat hallgatni. Bármelyik is legyen, ismerd fel, hogyan tanulsz a leghatékonyabban!

3. Kösd valamihez!

Ha tudod, hogy egy igeidőt könnyen összekeversz egy másikkal (pl. a past perfected a past simple-lel), keress példamondatokat, amelyekből világosan látszik, mi a különbség köztük, és jelöld is meg az eltéréseket! Szótanulás esetén pedig próbáld ki, hogy az adott szó ellentétét is megtanulod (pl. black–white, nice–rude stb.), vagy akár társítsd őket filmcímekhez, amelyekben megjelennek! (Ez természetesen akkor működik igazán, ha eleve ismered a filmek angol címeit, pl. red: Red notice, ugly: The Good, the Bad and the Ugly stb.)

+1. NE magolj!

Ha eddig úgy gondoltad, segíteni fog, ha mechanikusan betanulod a példamondatokat, vagy az unalomig átismétled az összes ige minden idejét, eláruljuk: nem fog. Sőt, ha valaki élesben feltesz egy átfogó kérdést az anyagról (ami nincs leírva sehol sem), valószínűleg össze fogsz zavarodni – elvégre több tíz/száz oldalt betűről betűre megjegyezni szinte lehetetlen, és nem is célszerű. A legtöbb ember ugyanis rendszerekben tud a leghatékonyabban gondolkodni – például a már fentebb is említett képzettársítások útján. Ennek az is az előnye, hogy így szinte biztosan megjegyzed a tudnivalókat, és évek múltán is emlékezni fogsz.

Reméljük, ezzel a néhány tippel számodra is könnyebbé válik majd nemcsak a past perfect, hanem az angol nyelv tanulása is. Ha úgy érzed, jól jönne egy kis segítség a gyakorláshoz vagy a nyelvvizsgához, nézz szét a Szotar.net angol előfizetéses szótárcsomagjai között! A Szotar.net oldalán általános, pénzügyi és műszaki angol szótárakból egyaránt válogathatsz, attól függően, hogy miben szeretnél a leginkább fejlődni.

Kategória:Angol nyelv

Kapcsolódó bejegyzések

arrow_circle_left
arrow_circle_right