warning
Maradjon belépve
Elfelejtett jelszó
FiókomSzótáraimTermékaktiválás
Kijelentkezés

A leggyakoribb angol kérdőszavak és használatuk

2022. 10. 09.

FacebookTwitterPinterestLinkedIn

What’s your name? – ez talán a legalapvetőbb angol mondat, amit jó eséllyel még az is ismer, aki egyáltalán nem beszéli a nyelvet. Már ez a példa is jól mutatja, hogy az angol kérdőszavak valóban a nyelv alapjait képezik – a névmások és a legáltalánosabb kifejezések mellett. Éppen ezért elengedhetetlen az alapos ismeretük azok számára, akik szeretnék gördülékenyen, érthetően beszélni az angolt.

Most sokan azt gondolhatják, hogy ezt könnyebb mondani, mint megtenni, ugyanis számtalan angol kérdőszó létezik, ráadásul ezek között nem egy többjelentésű is akad. És akkor még ki sem tértünk a mondatokban elfoglalt helyükre. Az alábbiakban minden olyan témát sorra veszünk, ami bonyodalmat jelenthet az angol kérdőszavak kapcsán, és megmutatjuk: nem is olyan komplex a kép, amilyennek elsőre tűnik.

Angol kérdőszavak – az alapok

Mielőtt rátérnénk arra, hogy hogyan lehet őket a különböző kérdő mondatokban nyelvtanilag helyesen használni, nézzük meg, hogy melyek a legáltalánosabban használt angol kérdőszavak! Ezek jelentéseit is érdemes közelebbről megvizsgálni, hiszen egy-egy angol kérdőszóra a magyar nyelvben többféle – rokonértelmű, de nem ugyanazt jelentő – megfelelő is létezik. Itt is kiütközik az, hogy a magyar bizonyos szempontból nehezebb nyelv, mint az angolszász nyelvek, hiszen amit az angol egy „whattal” kifejez, arra nekünk négy különböző szavunk is van. De ne essünk kétségbe, a helyzet közel sem olyan bonyolult, mint amilyennek gondoljuk!

Alapvetően nyolc olyan angol kérdőszó létezik, amelyeket mindenképpen érdemes ismerni, még akkor is, ha valaki csak alapszinten szeretné elsajátítani a nyelvet. Ezek a következők:

  • Who = ki, kik, kit, kiket
  • What = mi, mik, mit, miket
  • Where = hol, hová
  • When = mikor
  • Why = miért
  • Which = melyik
  • Whose = kié
  • How = hogyan

Nem mehetünk el szó nélkül a what és a who kérdőszavak esetei mellett: nem mindegy ugyanis, hogy az ezekkel feltett kérdés alanyra vagy tárgyra vonatkozik. Az egyes esetekben más szerkezetet kell használnunk. Például:

What did the car hit? = Mit ütött el az autó? (tárgy)
What hit the car? = Mi ütődött az autónak? (alany)

Who did you call? = Kit hívtál? (tárgy)
Who called you? = Ki hívott? (alany)

Ez így elsőre soknak tűnhet, de aggodalomra semmi ok, a későbbiekben mindegyiket begyakoroljuk a megfelelő példamondatokkal. Előtte viszont vizsgáljuk meg, milyen összetett kérdőszavak alakulhatnak ki a fenti kérdőszavak származékaiból! Ezek igen hasznosak, ugyanis komplexebb kérdezést is lehetővé tesznek. Látni fogjuk, hogy ezek is a fent már ismertetett kifejezésekre építenek, így nem nagy kihívás megjegyezni őket.

  • What… like? = milyen
  • What kind of…? = miféle, milyen
  • What sort of…? = miféle, milyen
  • How long? = meddig, mennyi ideig, mennyi ideje
  • How much = mennyi (nem megszámolható)
  • How many = mennyi (megszámolható)
  • How often = milyen gyakran

Tehát ne lepődjünk meg, ha ezeket a kérdéseket is halljuk a mindennapi párbeszédekben. Sőt azt ajánljuk, hogy mi is bátran használjuk, rögtön megmutatjuk, hogyan!

Így használjuk helyesen a kérdőszavakat

Vegyük sorra a kérdőszavakat példamondatokkal együtt. Ezt követően kitérünk a kérdő mondatok szórendjét illető nyelvtani szabályokra is.

Példamondatok kérdőszavakkal

Who is your favorite writer? = Ki a kedvenc íród?

What do you do? = Mit csinálsz/Mi a foglalkozásod?

Where did you park? = Hová parkoltál?

When did you leave? = Mikor mentél el?

Why are you taking notes? = Miért jegyzetelsz?

Which is the best movie you have seen? = Melyik a legjobb film, amit láttál?

Whose is this bag? = Kié ez a táska?

How did the test go? = Hogy sikerült a dolgozat?

What is your house like? = Milyen a házad?

What kind of foods do you usually eat? = Általában milyen ételeket fogyasztasz?

What sort of cars do you like? = Milyen típusú autókat kedvelsz?

How long does it take you to get ready? = Mennyi ideig tart, amíg elkészülsz?

How much do you miss me? = Mennyire hiányzom?

How many shoes do you own? = Hány darab cipőd van?

How often do you go jogging? = Milyen gyakran jársz kocogni?

A helyes szórend

Már a fenti példamondatokból is kitűnik, hogy az egyszerű kijelentő mondatokhoz képest a kérdő mondatokban felcserélődhet a szavak sorrendje.

Egy kijelentő mondatban ez a helyes sorrend: határozószó + alany + állítmány + tárgy + határozók.

Amennyiben eldöntendő kérdést teszünk fel – alanyra kérdezünk –, ez a helyzet nem sokat változik. Itt az úgynevezett SAFE-szabály lép életbe: segédige + alany + főige + egyéb. Lássunk egy példát arra, hogy ebben az esetben nem bonyolódik túlságosan a szórend: Do you like cheese? = Szereted a sajtot?

De mi a helyzet a kérdőszavakkal ellátott mondatokkal – másnéven egyenes vagy kiegészítendő kérdésekkel? Nos, ezekben az esetekben fordított szórendet kell alkalmaznunk. Ilyenkor a kérdő mondatban található alany-állítmány szerkezet segédigével vagy létigével kezdődik, ezt követően áll az alany. Ez így bonyolultnak tűnhet, ám amint berögzül, és elkezdjük a gyakorlatban alkalmazni, szinte elronthatatlan a használatuk.

Nézzünk egy példát a fentiek alapján!

Who is your favorite writer?

Ez kijelentő mondatban így hangozna: Your favorite writer is

Tehát a helyes szórend kérdőszóval ellátott kérdő mondatokban: kérdőszó + segédige + alany + főige + tárgy + határozók/egyéb.

Rendhagyó gyakorlatok

Mint azt a magyar nyelvben is tapasztalhatjuk, manapság a nyelv igencsak átalakulóban van. Mindent leegyszerűsítünk, mindent lerövidítünk, igyekszünk minél egyszerűbben fogalmazni, hiszen nincs időnk barokkos körmondatok megfogalmazására. Ehhez persze nagyban hozzájárult az is, hogy beszélgetéseink nagy részét rövid, pár szavas üzenetekben bonyolítjuk le. És nincs ez másként az angolban sem – ez a gyakorlat pedig hatással volt a kérdésekre is.

Ne lepődjünk meg, ha lerövidítik a kérdő mondatban szereplő segédigét vagy akár teljesen elhagyják azt. Lássunk erre egy szemléletes példát!

Where would you like to go tonight? = Hová szeretnél menni ma este?

Where’d you like to go tonight?

Where you like to go tonight?

Ezek mind ugyanazt jelentik, bár a legutolsó példamondat nyelvtanilag nem helyes. Ez a jelenség egyébként megjelenik az eldöntendő kérdéseknél is. A lényeg: ha ilyesmit látunk, ne legyünk megilletődve, ez mostanra – sajnos vagy nem sajnos – bevett szokássá vált.

Kérdezzünk bátran!

Lehet, hogy közhelynek hangzik, de mégis hangsúlyoznunk kell: az ismétlés a tudás anyja. Amint elkezdjük bátran használni az angol kérdőszavakat, nemcsak egy új világ nyílhat meg előttünk, de minden feltett kérdéssel egyre rutinosabbak leszünk, így egyre kevesebb hibát vétünk. Ne féljünk kérdezni – pláne hogy manapság még akár menőnek is számíthat, ha egy-egy nyelvtani hibát ejtünk ezekben a mondatokban!

Kategória:Angol nyelv

Kapcsolódó bejegyzések

arrow_circle_left
arrow_circle_right